Råd

Beskrivelse og hvor brændende geder lever, artenes status og placering i naturen


Scorchgeitens levested er bjergene i Centralasien. Men selv den vanskelige tilgængelighed i denne region redder dem ikke fra ødelæggelse. Poachers er ikke kun interesseret i nærende værdifuldt kød, men også i spektakulære en og en halv meter horn af dyr. Derfor er arten truet - i naturen er der kun omkring to og et halvt tusind eksemplarer af gedehornede geder.

Hvordan ser en hornede ged ud?

Også kendt som markhor blev artsnavnet på Latin Capra falconeri opkaldt efter Hugh Falconer, en botaniker fra Skotland og blev først beskrevet først i 1839. Denne art af kvægartiodaktyler er ret stor: i længden - 150-170 centimeter, og højden på mænds manke er op til en meter. Deres vægt er ca. 80-90 kg, hunnerne er næsten to gange lettere. Unge dyrs farve er rødgrå, hos gamle hornede hanner er pelsen off-white. Gederne har et tykt langt skæg, og på brystet og nakken er der en tyk suspension af langstrakt uld, der får en særlig pragt i den kolde vintertid.

Hovedet er lidt pukket. Hornene ligner en proptrækker - hver er snoet omkring en lige akse. Hos geder overstiger de undertiden en og en halv meter lang og har 2-3 omdrejninger. Ved basen trækkes hornene sammen og afviger derefter tilbage og divergerer til siderne. Grænserne for de årlige segmenter vises på overfladen. Hornene på de hornede geder er små - ikke mere end 30 centimeter. De er krøllet som mænds, men mindre flade.

Ekspertudtalelse

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom med 12 års erfaring. Vores bedste sommerhusekspert.

Gederne har sorte striber på benene. Hovene er smalle, hovhornet hårdt nok til at holde fast i de mindste klipper og klipper over hårde klipper.

Ifølge små forskelle i farve og graden af ​​hornets vridning skelnes der op til seks underarter af de hornede geder. Deres levesteder er ret territorialt adskilt fra hinanden. Det antages, at bjerggeden er en af ​​forfædrene til indenlandske geder.

Hvor bor dette dyr?

Små populationer af scintor gedearter observeres i de bjergrige regioner i det nordvestlige Indien, Pakistan og Afghanistan. Det menes, at en af ​​de største populationer af hornede artiodactyler under naturlige forhold lever på skråningerne af Kugitang-ryggen i de østlige regioner i Turkmenistan. Der er færre af dem i Usbekistan, ved vandløbene ved Amu Darya-floden, i grænsefladen mellem Vakhshcha og Pyanj i den sydvestlige region Tadsjikistan.

Hjemmeadresse

De hornede geder lægger sig ofte på klipperne, hvor områder med græs og sjældne buske er bevaret. Om sommeren stiger de fleste af dem ikke over 2500 meter over havets overflade, men nogle hanner når de øvre grænser for alpine enge og begyndelsen af ​​snebæltet. I vinterkulden går legeiterne ned til, hvor sneen er mindre, - til bjergbælterne i en højde af 500-900 meter og kommer undertiden tæt på menneskelige bosættelser.

Livsstil

Gedhornede geder holder sig i små grupper. Normalt er disse to eller tre dronninger med unger op til to år gamle. De hornede mænd danner som regel deres eget lille "selskab" med flere hoveder eller lever et ensomt liv.

I flere flokke på 10-20 individer samles dyr i løbet af efteråret og i kulden om vinteren. Samtidig er højt placerede i centrum af gruppen, og svage, syge og andre lavtstående ligger i dens periferi. Voksne geder i sådanne besætninger udgør kun 6-10% af det samlede antal, da de dør oftere. I efterårsperioden forlader to-årige unge svedehornede geder, der er vokset op, deres mødre og begynder et selvstændigt liv.

Om sommeren går markhoors ud for at græsse tidligt om morgenen og i skumringen, når varmen aftager. Om vinteren bruger de næsten hele dagen på jagt efter mad. Gedhornede geder er årvågne og forsigtige: de løfter ofte deres hoveder, selv under græsning, og inspicerer omgivelserne. De bemærker faren og råber skarpt og stamper stærkt deres fødder. Dette er et signal til de andre om at være på vagt. Hvis den opdagede trusselskilde - et rovdyr eller en person - er langt væk og kan ses tydeligt, forbliver flokken på plads og holder øje med den. Så snart han er ude af syne, flytter dyrene sig hurtigt til et mere sikkert sted, normalt til den nærmeste stenede skråning.

Under naturlige forhold lever svedenge sjældent længere end 10 år. Dette er ikke deres alder - de er mere tilbøjelige til at dø af rovdyr, laviner eller ikke overlevende kolde vintre. I fangenskab forlænges deres levetid til 15-19 år.

Dyreernæring

Om sommeren udgør urteagtige planter - rabarber, ørkensnegle, ziziphora, bluegrass, prangos - grundlaget for de hornede gederes diæt. Unge skud af kornafgrøder er en særlig godbid for dem, men løv, tynde kviste af buske og træer spises også. Om vinteren finder dyr rester af tørrede græs, spiser tilgroning og grene af kaprifol, bjergaske, pil, mandel, asp, ahorn og forskellige små buske.

Hvis der er rigeligt med saftigt græs, kan det være nok i nogen tid at slukke tørsten. Normalt leder de efter et permanent vandhul - en flod, strøm, dam dannet af smeltet sne eller regn. I den kølige del af dagen besøger dyrene det to gange - tidligt om morgenen og i begyndelsen af ​​natten i varmen kommer de derudover ved middagstid.

Reproduktion af hornede geder

Unge geder er klar til at reproducere i en alder af tre. De hornede mænd bliver seksuelt aktive to år efter fødslen. Sporet begynder i november og varer indtil begyndelsen af ​​januar. Det ledsages af frigivelse af en stor mængde hormoner i blodet, derfor søger gederne konstant på jagt efter frie hunner med hinanden: de graver jorden med deres hove, står på bagbenene, spreder sig, ramt med deres pande eller bunden af ​​hornene.

De påfører som regel ikke hinanden alvorlig skade, men de mister meget styrke og taber meget i midten af ​​vinteren. De hornede hunner forbliver rolige under østrus og mister ikke vægt.

Typisk danner en hornged en harem for sig selv fra flere geder. Graviditet varer lidt længere end fem måneder. I maj bringer førstekalve ofte et barn, flere - to babyer. Den første dag befinder kalven sig i en rokering i en afsondret kløft, som moderen på forhånd finder til lamming, og fra den anden livsdag følger den hende til nærmeste græs, allerede fra en uges alder, der prøver grøn mad. Moderen fodrer afkom indtil efterårsmånederne, men børnene bliver hos hende i et par år.

En interessant kendsgerning: selv efter at have forladt besætningen kan unge kønsmodne geder ikke altid straks begynde at avle, drevet væk fra hunner af ældre hanner. Nogle gange skal de hornede geder tilbringe flere år alene og vinde styrke.

Se status og position

Fangsten af ​​den svidne ged, der mesterligt bevæger sig på de svært tilgængelige sten, har altid været et bevis på den høje grad af jægerens dygtighed. Dyret er ikke kun af gastronomisk interesse; dets smukke store horn er også et værdifuldt trofæ. Da deres ejere er store og stærke mænd, ødelægges de største producenter af besætningen.

Menneskelig økonomisk aktivitet bidrager også til et fald i antallet af geder af de hornede arter: fåreflokke fortrænger dem fra bekvemme græsgange, så nu er et lille antal markhor kun tilbage i de mest utilgængelige stenede områder og på territoriet af beskyttede reserver. Da den hornede gedeart er truet med fuldstændig ødelæggelse i naturen, er den inkluderet i den røde bog og et særligt tillæg til konventionen om international handel.

Erfaringerne med aviæravl har bevist succesen med sådan avl af scintorgeder. En række zoologiske haver er hjemsted for deres fjerde generation.


Se videoen: Chill Noob Fortnite!! (Juni 2021).